Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, 15 Απριλίου

Φωτογραφία με τον ζωγράφο Ουμβέρτο Αργυρό, [χ.χ.]. Τμήμα Γ.Α.Κ. Σερρών, Συλλογή Παύλου Τσακιρίδη (ΑΒΕ: 1011, ΑΕΕ: ΣΥΛΛ. 153.01).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, προκειμένου να υπενθυμίσει τη σημασία που έχει η τέχνη στις ζωές των ανθρώπων καθώς και στην εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού τους, κρίναμε σκόπιμο να αναφερθούμε σ’ έναν σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο της σχολής των Ιμπρεσιονιστών, τον Ουμβέρτο Αργυρό, με καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΜΒΕΡΤΟ ΑΡΓΥΡΟ
Ο Ουμβέρτος Αργυρός ήταν ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1882, ενώ η καταγωγή του ήταν από τη Νιγρίτα Σερρών. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, έχοντας δάσκαλο τον Νικηφόρο Λύτρα, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής κατά τον 19ο αιώνα. Αποφοίτησε με άριστα το 1904. Έχοντας λάβει υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, από την οποία αποφοίτησε το 1911. Διορίστηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα το 1929 και στη συνέχεια διετέλεσε υποδιευθυντής και τρεις φορές διευθυντής της. Στο εργαστήριό του μαθήτευσαν σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, όπως οι ζωγράφοι Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Μανουσάκης, ο γλύπτης Χρήστος Καπράλος, ο χαράκτης Τηλέμαχος Κάνθος κ.ά.
Κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου, ο Ουμβέρτος Αργυρός επιλέχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, προκειμένου να ακολουθήσει τα ελληνικά στρατεύματα και να αποθανατίσει τα τεκταινόμενα στο μέτωπο. Απεικόνισε στιγμές του πολέμου σε 32 μνημειακούς πίνακες, οι οποίοι κοσμούν σήμερα το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών το 1952 και τον εξέλεξε τακτικό της μέλος το 1959.Πέθανε στην Αθήνα το 1963. Περισσότερες πληροφορίες εδώ (σελίδα ΓΑΚ Σερρών στο facebook, δεν απαιτείται σύνεση) 
Ειρήνη Βασιλοπούλου
ΠΕ Αρχειονόμων
Share