Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2 Απριλίου

Βιβλίο “Οι τρεις φίλοι”/Γαλάτεια Καζαντζάκη. Αθήναι: Εκδοτικός Οίκος Δ. και Π. Δημητράκου, 1923.
Τμήμα Γ.Α.Κ. Σερρών, Βιβλιοθήκη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).
Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος εορτασμός ενισχύει την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού για το 2024 είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες.
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024 είναι το εξής: “Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας! Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας”.
Με αφορμή την Ημέρα αυτή, παρουσιάζουμε ενδεικτικά τεκμήρια από τη βιβλιοθήκη του Τμήματός μας. Μπορείτε να δείτε τα τεκμήρια εδώ (στο facebook δεν απαιτείται σύνδεση).
Ειρήνη Βασιλοπούλου
ΠΕ Αρχειονόμων
Share