9 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Πολιτική συγκέντρωση κόμματος "Ένωσις Κέντρου" στην πλατεία Κρονίου στις Σέρρες, 26/1/1964 (Τμήμα Γ.Α.Κ. Σερρών/Συλλογή Κρέοντος Φλωρίδη).
Πολιτική συγκέντρωση κόμματος “Ένωσις Κέντρου” στην πλατεία Κρονίου στις Σέρρες, 26/1/1964 (Τμήμα Γ.Α.Κ. Σερρών/Συλλογή Κρέοντος Φλωρίδη).
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου και καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων τον Νοέμβριο του 2007. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε καθότι στις 9 Ιουνίου 1948 ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων υπό την αιγίδα της UNESCO. Έκτοτε, την ημέρα αυτή, διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις από εθνικούς και τοπικούς αρχειακούς φορείς ανά τον κόσμο, γεγονός που δηλώνει ότι η θεσμοθέτηση του εορτασμού αγκαλιάστηκε από την παγκόσμια αρχειακή κοινότητα.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων έχει ως βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και τον ρόλο των αρχείων, να προβάλει το έργο που συντελείται στους αρχειακούς φορείς καθώς και τον πλούτο των συλλογών που φυλάσσεται σε αυτούς και να καλλιεργήσει την αρχειακή συνείδηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τους αρχειακούς φορείς να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, την σπουδαιότητα και την αξία τους στην επιστημονική έρευνα, στη γνώση και στην εκπαίδευση όσο και για το ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή με τον συναρπαστικό χώρο των αρχείων, στον οποίο φυλάσσονται και διασώζονται μοναδικά και εξαιρετικά σπάνια τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η σημασία των αρχείων ως πηγή πληροφοριών και χώρων διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μεγάλη, καθώς χωρίς αυτά δεν θα υπήρχαν στοιχεία, μαρτυρίες, ντοκουμέντα για την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Τα αρχεία τεκμηριώνουν γεγονότα και συμπεριφορές του παρελθόντος, μαρτυρούν την ιστορία κάθε τόπου, κάθε χώρας και κοινωνίας και αποτελούν τη μνήμη του παρελθόντος, μιας μνήμης που πληροφορεί και βοηθά να κατανοήσουμε το παρόν και το ευρύτερο περιβάλλον μας.
To Τμήμα Γ.Α.Κ. Σερρών τιμά την ημέρα αυτή και παραθέτει τεκμήρια από τις αρχειακές συλλογές του με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές 2023 στη χώρα μας.
Περισσότερο Φωτογραφικό υλικό εδώ.
Ειρήνη Βασιλοπούλου
ΠΕ Αρχειονόμων
Share