24η Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

Η 24η Ιανουαρίου ανακηρύχθηκε το 2018 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως «Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης», αναδεικνύοντας τον ρόλο και τη συμβολή της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.
Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και ταυτόχρονα δημόσια ευθύνη. Χωρίς ανοικτή και ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση και ευκαιρίες δια βίου για όλους, οι χώρες δεν θα πετύχουν την ισότητα των φύλων και δεν θα μπορέσουν να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας που αφήνει πίσω της εκατομμύρια παιδιά, νέους και ενηλίκους.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σήμερα 244 εκατομμύρια παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου και 771 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι. Λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην υποσαχάρια Αφρική ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά και νέοι πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου.
Παρόλο που η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των παιδιών, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι αγώνες προς επίτευξή της συνεχίζονται έως και σήμερα. Άλλωστε, η εκπαίδευση δεν βρίσκεται τυχαία στο επίκεντρο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και αυτό γιατί επιδρά σε όλους τους τομείς δράσεως.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Τμήμα Γ.Α.Κ. Σερρών παραθέτει φωτογραφικό υλικό από τις αρχειακές συλλογές της.
Ειρήνη Βασιλοπούλου
ΠΕ Αρχειονόμων
desks
tsalopoulos
1gym
2gym
previous arrow
next arrow
 
desks
tsalopoulos
1gym
2gym
previous arrow
next arrow
Shadow
Share