Ίδρυση - Στέγαση

Το καμπαναριό και μέρος του καθολικού της Ι.Μ. Τίμιου Προδρόμου Σερρών(1915) - Αρχείο Φωτογραφιών πόλης Σερρών Tα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Σερρών ιδρύθηκαν με το νόμο 1946 του 1991 (ΦΕΚ 69`Α/ 14-5-1991: "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις") και άρχισαν να λειτουργούν στην πόλη των Σερρών από το Σεπτέμβριο του 1992.Αποτελούν περιφερειακή διανομαρχιακή Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας.

Στεγάστηκαν αρχικά σε ένα μικρό χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σερρών που ευγενικά παραχώρησε ο Δήμος. Από το 1994 ως σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένο όροφο πολυκατοικίας συνολικού εμβαδού 265 τετραγωνικών μέτρων, απέναντι ακριβώς από το μέγαρο της Νομαρχίας , στην οδό Υψηλάντου 1.

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της η Υπηρεσία προχώρησε, με την αποστολή ερωτηματολογίων, σε επισημάνσεις αρχείων και του νομού Δράμας, λόγω του ότι τότε δεν λειτουργούσε η Υπηρεσία της Δράμας. Και σήμερα επίσης, σε τακτά διαστήματα, αποστέλλονται ερωτηματολόγια στους δημόσιους φορείς για την καλύτερη εποπτεία των αρχείων τους και την αποφυγή αλόγιστων καταστροφών. Ταχυδρομική κάρτα με το εσκί-τζαμί(δε σώζεται σήμερα) και το μπεζεστένι (Μεσοπόλεμος) - Αρχείο Μεργιανιώτη

Το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται σήμερα στα ΓΑΚ N. Σερρών προέρχεται από δημόσιες υπηρεσίες. Μερικές αρχειακές συλλογές εισήχθησαν είτε με αγορές είτε με δωρεές.